Apiterapie, Fitoterapie si Aromaterapie

Cum ne putem da seama daca o miere este intr-adevar de origine naturala ?

Exista multiple metode care ne pot ajuta in a stabili daca o miere este sau nu de origine 100% naturala.

Iata cateva dintre aceste metode:

1. Verificati aroma, gustul, savoarea mierii pe care vreti sa o cumparati. O miere de origine naturala va avea intotdeauna un “buchet” de parfumuri care provin de la florile/plantele pe care albinele le viziteaza.

2. Verificati densitatea mierii. Mierea are o densitate de 1,4, adica este de 1,4 ori mai densa decat apa. In consecinta, atunci cand lasati mierea de pe o lingurita sa se scurga intr-un pahar cu apa, mierea va cadea rapid catre fundul paharului si va ramane acolo. Mierea falsificata, avand in compozitie doar glucoza sau fructoza si avand o densitate mai mica decat mierea de origine naturala, nu va “cadea” pe fundul paharului ci se va imprastia foarte usor in tot volumul apei, atunci cand va fi amestecata usor cu o lingurita.

3. Verificati miscarea de “elastic” a mierii. O miere care este de origine naturala si are cantitatea corecta de apa (in general sub 20%), atunci cand i se opreste scurgerea, de exemplu intr-un pahar sau o cana, va avea o miscare de tip elastic, pe verticala, coborand si urcand de cateva ori. Mierea “botezata” cu apa sau ceaiuri nu prezinta aceasta miscare de tip “elastic”.

 

Daca dupa cele 3 teste de mai sus inca mai aveti dubii, puteti cumpara totusi acel borcan de miere si apoi sa-l trimiteti pentru analiza la un laborator de specialitate precum cel al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura din Bucuresti sau cel al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

Colegii de la aceste laboratoare vor verifica multipli parametri, precum parametrii descrisi mai jos, pentru a da verdictul final.

Daca verdictul final este “miere falsificata“, adresati-va celui mai apropiat Oficiu de Protectie a Consumatorului si cereti despagubiri si anuntarea Mass Mediei, pentru a se lua toate masurile legale corespunzatoare contra falsificatorilor.

 

 

Diferentele dintre mierea falsificata/industriala si mierea pura, de origine naturala

 

Mierea falsificata Mierea naturala, pura
Polenul absent sau urme prezent
Polenuri de origine ne-florala, precum polenul anemofil de graminee absent sau urme prezente
Micro-organisme diverse absent sau urme prezente
Poluanti diversi din mediul ambiant absent sau urme prezenti, in special daca stupina este localizata langa o sursa de poluare
Polifenoli absent sau urme prezenti
Compusi volatili, aromatici absent sau urme prezenti (fiecare miere naturala, autentica are o aroma/savoare/gust specific)
Zahar invertit mai putin de 65% peste 65%
Continutul in zahar (sucroza) peste 30-40% sub 2%
Invertaze diverse produse sintetic/artificial prezente absente
Enzime de origine naturala (albina), precum glucoze-oxidaza si catalaza absente (costul productiei acestor enzime este f. mare) prezente in cantitati normale
Enzima ß-fructofuranozidaza prezenta (aceasta enzima este folosita pentru prepararea industriala a siropurilor invertite) absenta
Apalbumina1 absenta (costul producerii este prohibitiv) prezenta (este produsa in glandele hipofaringiene si cefalice ale albinelor tinere)
Concentratia de cenusa (obtinuta dupa arderea completa/calcinarea probei) foarte scazuta, datorita absentei polenului si mineralelor de origine florala/vegetala aprox. 0.6% in mierile de origine florala; <1% in mierea de mana; poate fi mai mare de 1% daca mierea a fost obtinuta din faguri in care albinele au depozitat anterior pastura si/sau larve
Conductivitatea electrica foarte scazuta, datorita absentei sau unei concentratii foarte scazute de minerale normala, avand o valoare specifica tipului de miere (mai mare la mierea de mana)
pH-ul de obicei neutru acida