Apiterapie, Fitoterapie si Aromaterapie

Concurs apicol: cea mai buna miere, cel mai bun polen, cea mai buna pastura !

Rezultatele Concursului apicol SRA, Iasi, oct. 2015


 

PROBELE TRIMISE PENTRU CONCURS VOR FI SUPUSE URMĂTOARELOR TIPURI DE ANALIZE:

 • Analiza fizico-chimica: pH; compozitie cantitativa (apa, glucide, lipide, proteine, minerale, metale grele, polifenoli totali); HMF si analiza palinologica pentru mierea si polenul monoflorale.
 • Analiza senzorială: realizată de experţi în degustări de produse apicole
 • Analiza calităţii informaţionale prin cristalizare sensibilă; apicultorii care doresc să primească buletinul de analiză vor achita suma de 25 ron pentru fiecare probă trimisă, la Congres.

 

REGULI PENTRU CONCURSUL DE MIERE, POLEN SI PASTURA

Comisia va fi formată din specialişti din domeniu (analiză senzorială, respectiv cristalizare sensibilă).


REGULI GENERALE

Va rugam sa respectati urmatoarele cerinte:

 1. Ambalajele fiecarei mostre (de miere, polen, pastura) trebuie sa fie curate si utilizate pentru prima data, altfel nu vor fi primite in concurs!!!
 2. Sa nu provina de la stupine tratate cu antibiotice.
 3. Sa nu provina de la colonii de albine hranite artificial.
 4. La concurs sa fie prezent detinatorul mostrei (miere, polen, pastura) sau un delegat care sa-l reprezinte.
 5. Fiecare mostra de miere, polen sau pastura va fi trimisa in borcan de sticla, transparent, neutru, etichetat, invelit corespunzator (eventual in folie cu bule) pentru a nu se sparge in timpul transportului. Probele trebuiesc trimise prin colet (cu pungi de gheata etanse daca trimiteti polen crud), cu mentiunea de “COLET FRAGIL” până cel târziu vineri 9 octombrie 2015 la urmatoarele adrese:
 • USAMV Cluj-Napoca, Calea Mănăştur 3-5, Cluj-Napoca 400372 (pt. analiza fizico-chimica si palinologica, Otilia Bobis si analiza senzoriala, Laura Stan); se va preciza pe colet “In atentia D-nei Otilia Bobis” ; in acest colet sa puneti, pentru fiecare produs pe care il doriti acceptat in concurs, cate o mostra de miere (1 kg), una de polen (300g) si/sau una de pastura (300g). Pentru confirmarea primirii coletului sunati scurt la tel. 0264 596384/387.
 • Torok Marieta, Strada Progresului bl. 3c ap 2, Deva, jud. Hunedoara  (pt. analiza calitatii prin cristalizare sensibila) ; in coletul pentru Deva, sa puneti, pentru fiecare produs pe care il doriti sa intre in concurs, cate 50 grame miere, 30 grame polen si 30 grame pastura. Pentru confirmarea primirii coletului sunati scurt  la tel. 0754883835 si 0771494413

REGULI PENTRU FIECARE SECTIUNE

Sorturi de MIERE care pot participa in concurs

 • Miere de salcam
 • Miere de tei
 • Miere de mana
 • Alte tipuri de miere monoflorala
 • Miere poliflora

Regulile concursului pentru miere:

 • Din toate sorturile de miere prezente se va face prima selectie de catre specialisti, in urma careia vor ramane in concurs 2 / sort, care vor intra in finala. Iar la final din cele 10 selectionate se vor alege 5 castigatoare.
 • Se va alege o singura miere castigatoare (ca numar de puncte acumulate) pe fiecare sort de miere, care va fi medaliata.

Sorturile de POLEN care pot participa la concurs

Polen monofloral si Polen polifloral

Regulile concursului pentru polen:

 • Polenul trebuie sa fie crud, NU uscat! (Atentie! Deoarece polenul crud isi poate reduce rapid calitatile daca este pastrat la temperatura mediului ambient, este necesar sa fie trimis prin curier rapid, in cutie/ambalaj frigorific !!!)
 • Din toate sorturile de polen prezente se va face prima selectie de catre specialisti, in urma careia vor ramane cate 3 pe sortiment in concurs, care vor intra in finala, iar la sfarsit, din cele 6, se vor alege 2 castigatoare.
 • Se va alege un singur polen castigator (ca numar de puncte acumulate) din fiecare sort, care va fi medaliat ca fiind “cel mai parfumat şi mai gustos polen monofloral/ respectiv polifloral”.

Regulile concursului pentru pastura

Din toate sorturile de pastura prezente se va face prima selectie de catre specialisti, in urma careia vor ramane 3 in concurs, care vor intra in finala. In etapa finala, din cele 3 se va alege 1 pastura castigatoare (ca numar de puncte acumulate), care va fi medaliata ca fiind “cea mai gustoasa pastura”.


Revenire la pagina congresului